Sunday, December 26, 2010

final ok!!!!


gambar atas:(hasil tangkapan kali ini... last boxing day)
gambar bwh: (this 'lola' is for me)
gmbr bawah:(this 'bang' is for him.....byq balik na!!)
gmbr bwh: this is for mama...(portmeirion placemats)
gmbr bawah: dah elak supaya tak beli baju... tapi terbeli jugak... huhu
gambar atas:bodyshop... saye mmg suka mango!!
gambar bawah:handbag dari topshop... hehehe
gambar bawah:tangkapan dr zara
gambar bawah:tangkapan hand blender dr tefal....hohoho
gambar bawah:handbag from zara

hohoho..penat3x!!!... bermula dr 9.30 pagi hingga 5.30 petang.....alhamdulillah... dpt jugak merasa boxing day kat york untuk tahun terakhir ni...tahun lepas d london... mmg happening gile kat london... tapi penat sgt2 sebab terlampau ramai org... tapi best sebab mcm ada saingan la nak rebut2 barang kat london ritu...tapi untuk tahun ni di york pulak.. mula2 saya ke city dgn berjalan kaki lebey kurang 9.30.. sampai dlm kol 10... top shop je bukak time tu... masuk top shop byk gile sale.... gile sebentar... tapi sebenarnya first tempat yg saye akan tuju kalo masuk kedai konpem tempat handbag die....... mule2 mcm blur2 lagik ngan ana... so ckp kat ana... kita kuar dulu la usha tempat2 lain.....kemudian destinasi di city mcm biase ah... debenhams.. zara.....cath kidston... dan byk2 lagik... aha... di city saye berjaye dpt...
-satu handbag zara (15.99 pound)(original price 29.90pound)
-satu handbag kat topshop (brand nica) (20pound) (original price 40pound)
-satu gift set perfume lola marc jacobs (24 pound) (original 48 kot)
-satu gift set perfume marc jacob bang (21pound)(original 42 kot)
-satu cardigan knitwear zara(14.99pound.. ori:19.90) n satu tshirt blouse ada reben2 (9.90 pound kot)
n then saye ke outlet lak bersama ana naik private taxi since takde public transport... with student discount kitaorg byr 10.50pound... so bahagi 2.. srg byr 5.25pound... ok la kot...
kat outlet saye dpt
- satu set tefal jamie oliver hand blender+mini chopper+yg kacau2 buat kek tu... (dpt 35.99 pound)(ori price 60lebey)
-6 placemats pamona portmeirion n tambahan garfu portmeirion (13.69 pound n 9pound)
-1 jacket ala2 kulit next(15pound)+2 blouse( 7 pound n 5pound)
-1 mango bodyshop set (15pound)
erm... takde la murah pon semua brg... certain ja... so tak dpt la nak beli semua yg ditargetkan tu... hehehe

Sunday, December 19, 2010

makin hari fatin makin matang!!

salam semua.....saye baru saje selesai term pertama untuk tahun terakhir ni... sekarang ni saye sedang bercuti sampai la 13jan(first day exam)...kali ni ada 3 papers... doakan saya ek....

aha... dalam masa cuti yg sgt indah ni di samping sambutan krismas bagi penduduk yg beragama kristian kat cni... of coz la byk sale kan... mcm hari raya kat malaysia... tapi kat cni lagik byk kot sebabnya matsaleh n minah2 saleh kristian ni kena beli adiah untuk family depa... kami pon tumpang sekaki la shopping utk diri sendirik.... hehe... utk pengetahun semua gambaq2 kat bwh ni hasil tangkapan saya baru2 ni... dua gambaq paling bwh tu hasil tangkapan semalam dan hari ni... gambaq2 yang lain tu time saya pergi gudang portmeirion time depa wat sale gila ari tu... uish... time tu mmg org melayu ja penuh... beratuq dr lepas subuh tu... kami yg tiba kol 9 pagi kat c2 pon dapat masuk lambat gila... kol 11 lebey kot baru dpt masuk.... dah la sejuk gila beratuq panjang 2jam... mmg kat c2 dah jadik mcm perhimpunan org melayu dah.. nampak sgt org malaysia sgt alert ngan sale2 ni...pastu lak nak masuk tempat sale tu takleh ramai2... dia lepaskan ckit2 ja... dlm 15org kot skali masuk... kami maybe jadik trip yg ketiga or keempat la kot... naseb baek la time kami byk gak la brg2 yg dpt... tapi org yg paling awal konpem2 la dpt lagik byk kan... tapi lepas dah selesai beli semua... kuaq2 gudang tu tgk rmi lagik yg beratuq... padahal brg kat dalam tu dah nak abes dah kami amik...rasa sian lak kat depa... rasa cam nak habaq kat depa suh balik ja... rasa nak habaq kat depa suh cuba lain kali.... tapi saye rase sgt matang n puas hati la dpt berebut ngan makcik2 dlm gudang tu nak beli pinggan mangkuk ni..... semua org mcm agak ganas la pilih pinggan mangkuk... maklumla tersgt2 la murahnya... i mean berkali ganda murah dr harga biasa... jenama dia "portmeirion"... saya tak bapa tau sgt psl brand ni... mai cni baru blajaq ckit...bygkan la satu dinner plate portmerion tu saya tgk kat kedai lain ngan kat internet harga dia 12 pound... kat c2 saye dpt dgn harga 2pound je... saya beli 6... hehe.... mcm2 lagik saye beli... pastu lak.... lepas ke gudang portmerion tu... kami gerak lak kat satu kilang jual pinggan mangkuk berjenama mcm 'royal albert,royal doulton, wedgwood, johnson brothers... blablabla...'... saye pon tak bape tau... baru nak blajaq dr senior2...saye hanye mampu membeli satu set cawan n lapek die brand wedgwood.... rasa cam comel je.... beli je la.. pastu harge die mmg murah... then saye beli tempat tuang gravy jenama johnson brothers... mmg murah la... tak nyesal beli... hehe......

then yang gambaq 2 paling bwh tu yg saya beli tadik n semalam.... saye beli handbag kaler kuning kat tkmaxx semalam jenama nica... nak tau harga die bape... dr 45pound saye dpt dgn harga 17pound ja... taktau camna... tiba2 terjumpa yg murah gila ni... n rase suke lak tgk kaler die... beli je la...pastu lak tadik saya p outlet ngan ana... dapat la beli teaspoon, pemotong kek n senduk portmeirion... suke... sebab die comel... tgh sale.. tapi xdela murah sgt... tapi tgn ni gatal jugak nak beli... demi mase depan!!!.. hehe....

(yang kat bwh ni saye beli 1 set ada apron, tea towel,oven glove (crazy daisy)(untuk saya)... ngan apron+teatowel(bunga2 matsaleh)(untuk mama))
(yang kat atas:tempat untuk tuang gravy or sos2 (johnson brothers))
(yang kat bawah:blakang lapek cawan wedgwood yg saye beli tu)



(cwn wedgwood ni la yg saya beli ada 6 biji)
(mangkuk besaq kat atas tu saye beli dgn harga 10pound rasanya..nyesal beli satu ja)
(gambaq 3 dr bwh ni semua saya beli time gudang portmeirion tu sale skali ngan apron kat atas tu... senarai mende kat gambaq atas ni:(tak dpt beli yg sama corak semua... sebab nama pon murah kan.... so yg lebey2 je la tinggai.. tapi takpe ah... variasi corak):
-ada 6square plates gambaq buah buat hidang lauk(belas2 pound 1 set)
-ada 6dinner plate bunga ros (6 for 12pound)
-mangkuk buah ceri tu ada 4(5pound 1 set)
- 4 dinner plate ceri jugak(tak sampai 10pound rasanya 1 set)
-ada 4/6 mangkuk cereal strawberry( satu 1 pound ja)
-chopping board n cheece cutter corak apple 1 (5pound rasanya)
-talam bunga ros(2pound kot)

(ni lak gambaq handbag gedik saye berkaler kuning)
(juge gambaq brg portmeirion
-teaspoons (6 for 9.80 pound)
-pemotong cake(6.95 pound)
-senduk bulat ngan senduk bergigi(9.80 pound))

Sunday, December 5, 2010

bila bahagia kembali....

(hehehe....skang ni york ngah snow....seminggu snow..mmg sgt sejuk... ketaq je rasa.)
(.....)
(ni la kwn2 yg saye sgt2 sayang)
(ni gmbr mase sambutan hari raye haji... n nak cerite baju kuning ni saye beli gune duit sendirik tau... hehe....)

(ni duvet cover baru saye...bukan pink ok??)

salam semua.... lama sudah tak menulis blog.... memang sgt2 busy skang... byk assignment yg susah ..ditambah pulak dgn persediaan utk final year project... walaupon lama lagik nak hantar... tapi skang ada byk assignment utk fyp.... Ya ALLAH... semoga sentiasa diberi kekuatan dan perlindungan kepadaku.... semoga SITI FATIN SHAARI berjaya membawa pulang segulung ijazah dan membawa ilmu, pengalaman dan dorongan kepada rakyat Malaysia yg dah byk memberi sumbangan tak kirala dari mana2 segi pon..........thank uuuuuuuu....
memang dalam blog ni la saye suke berkongsi suka duka hidup saya... ye... tahun 2010 dah bakal berakhir...erm... byk mende berlaku dlm tahun ni... tangisan sedey..tangisan kecewa... tangisan terharu....tangisan kesedaran..... tapi saye bersyukur.... semua tangisan tu memang anugerah dari ALLAH sebab DIA tahu pengakhirannya... HANYA DIA....segala yg berlaku mesti adanya hikmah... cuma antara lambat dan cepat ALLAH yg tentukan... dan mungkin ctfatin sgt lalai dulunya.... dan atas kehendakNYA dan kekuatanNYA jugak ctfatin dpt melaluinya dgn tabah... insyaALLAH... thank u jugak pada yg lainnya....sgt2 bersyukur.....


30nov2010...mimpi saye jadik kenyataan.... mungkin dari dulu selalu impikan mende ni jadik... tapi tak penah jadik... tapi skang ia betoi2 jadik..sgt2 tak percaye...tak sangke... tergamam...saye bgn pagi... tapi takdela pagi sgt.... saye dpt parcel besar... ingatkan brg order BRANDALLEY sampai...tapi tak silap brg tu bakal sampai lambat sgt...pastu bile tgk nama kat kotak tu terkejut..kelu lidah tak terkata...mimpi ka....rasa nak pengsan pon ada...ish2...ALLAH ja yg tau perasaan saye time tu....berdebar hati nak bukak satu persatu selotep kat kotak tu...mcm mimpi....bile tgk isi die dan bace... mmg saye nangis....ya ALLAH... bersyukurnye rase.... kini ALLAH beri kekuatan semula.. insyaALLAH... mungkin juga ALLAH nak uji supaya ctfatin jgn lalai lagik...ye... saye sgt sukekan suprise.. jarang org wat suprise kat saye..thank u...dan sebab keberanian die bgtau mama dan keikhlasan die saya jadik sgt2 terharu....saye akan sentiasa pakai mende ni selagi die ada dlm kotak hati saye...ye... hati saye semakin berganti... alhamdullillah.. die dah berjaye padamkan semua kisah lama saye satu persatu melalui keikhlasan dan keberanian die...mungkin die bukan yg pertame.... tapi dgn izin ALLAH... semoga dia jadik yg paling tulus dan yg terakhir.... semoga ALLAH jauhkan kami dr kelalaian dan perkara2 yg tidak baik... semoga sentiasa diberi perlindungan dan keredhaan....saya sangat bahagia sekarang dgn kasih syg dr ALLAH, mama, ayah... keluarga....kawan2... dan dia....semoga hati ini sentiasa padaMU ya ALLAH... jgn biar fatin lalai lagik....

tulis ikhlas dari hati ctfatin yg ikhlas.... semoga sentiasa mendapat keredhaanMU ya ALLAH....
lindungilah hambaMU ini.....

Wednesday, November 10, 2010

dress it in pink!!!!





salam semuanya... mmg betoi org kata final year sgt busy... huhuhu... agak penat n serabut ngan keje yg sgt byk... erm... tak abes2 kejenye...tapi nak wat camne kan.. dah namanya student... kejenye kene mencari ilmu je la.. insyaALLAH.... hehe... tapi papepon saye masih boleh bagi reward kat diri sendirik dgn tgk cite ke muvi ke... mmg selalu camni... contohnya setiap mlm... after dinner saye akan blajaq or wat keje.. masa saya ngah wat keje or study tu mesti saye akan pikirkan reward saye lepas saye blajaq ni... kire cam adiah kat saye after saye penat2 wat keje... mmg tiap2 mlm saye akan dpt reward saye... dan untuk pengetahuan semua saye skang ngah tgk cite korea tajuk die "playful kiss"... best gile tau... mmg saye tak tipu...skang saye dah tgk episod 12.. sgt2 seronok... rugi sape tak tgk... ahah......
dan sebenarnya saye nak bercerita psai topic brg2 baru saye.. ehehe..bukan ape... saje nak berkongsi ngan semua... sebab saye suke bercerita...kalo leh mulut ni nak membebel ja... n saye gak suke dengar pendapat dari rmi org wat jadik pedoman dan teguran untuk perubahan yg lebih baik... tak salahkan??so apa salahnya kita berkongsi kegembiraan ckit kan.. ehehe...
mulenye kisah membeli brg2 ni start ahad 2 minggu lepas... bile saye kuar city ngan ana... saye ade tersuke satu kasut boot ni kat new look yg harge die 19.99 pound... dah la murah... cantik lak tu... mcm wedges lak tu... tapi malangnye saiz die hanye tinggal 3 n 6... padahal saye saiz 4... sedeynya... dua dua kedai new look kat york saye dah tgk tapi xde.. sedeynya... then balik umah saye check online.. pon takde jugak... alamak... sedeynya... dah suka sgt dah.. mase try pon sedap je...selesa gila... huhu....
dan.... alhamdulillah... mmg rezki saye... satu ari ni tergerak hati nak bukak website newlook...n bukak2... boot yg saye nak tu ade....... n semua saiz ade.. hepinye... alhamdulillah... saye pon terus la beli online...hehe.. tapi saye tak beli kasut boot tu je tau... saye TERbeli satu jaket kaler merah... ahah... ngape MERAH fatin???.. sebab taktau... mungkin cube untuk jadik lebih hot kat lecture math... aha...takdela... saye cume nak sedikit pembaharuan dalam idup... xsalahkan??... n jaket tu sale ok... dr 29.99pound.. saye just dpt dgn harge 19.99pound je... fighting fatin!!... then.. plus delivery 3.95... saye kene byr dalam 40lebey je... sukenyeeeeeeeee... dapat satu kasut boot baru... n satu jaket merah baru..cayala fatin...

n then... saye ade satu lagik brg baru... ahah... ni peberet saye...tadik disebabkan takde klas saye ngan pura ke outlet tumpang abg kamal bersame ngan amer n zariq(york juniors).... ahah... nak pendek kan cite... saye TERbeli PINK SILICONe BAKEWARE SET... cantik gile...saye tak tipu.... n one more thing dgn beli mende ni saye dah secara automatiknye menyumbang kepada 'Brest Cancer Campaign' sebanyak 1.50pound.. erm.. tgk tu.. bukan setakat dpt kepuasan diri ja... saye telah dpt wat kebajikan skali... hehe.....dalam bakeware set ni ade
-2 round mould
-1 pie mould
-1 rectangular loaf
-1 baking sheet
-1*12 cup muffin tray...
n nak tau price die.... dr 30pound... saye kene byr 21pound je.... die jenama VINERS.... hehehe dan pura kate.. pasni ctfatin kene rajin2 baking ek... aha... bile tu?? itu yg kite kurang tahu.. tadik ada gak jual pan set pink colour...tapi xbrani nak beli.. sebab budget nak beli TEFAL boxing day nanti.. huhu... ngapala TEFAL takde kaler pink......
aha.....BRIGHTEN UP UR KITCHEN, DRESS IT IN PINK!!!

Thursday, October 28, 2010

291010

salam...hari ni baru la ada mood nak menulis.....baru siap anta 2 assignment utk minggu ni.....first assignment untuk subject baru ni... erm... arap2 jawapan yg dah dihasilkan tu betoila... dah usaha dah... mungkin la tak paham semuanya... tapi insyaALLAH lepas wat byk lagik latihan n salin solution mesti lagik paham...takla byk assignment sgt tapi xtau ngapa rasa penat sgt... mungkin penat sebab batuk kot... batuk makin teruk ni... dr mingg lepas lagik... skang ni nak tahan saya dr batuk dlm kelas hanyalah dgn mengunyah strepsils... dah nak abes sepapan dah tu... abes la naik kandungan gula dlm bdn ni... tapi nak wat camna... tu je la caranya nak tahan dr batuk.... air tambah madu n limau pon dah minum dah... tapi susah gak nak baik ni..kdg2 dlm kelas tu batuk atau tahan batuk sampai rasa nak muntah...mcm nak nanges ja rasa... penat sebab batuk... huhuhu... tensen jugak kdg2... tapi istighfar balik.... sakit tu kan penghapus dosa... ubat batuk pon dah nk abes dah... tapi alhamdulillah selsema dah makin kurang....moga2 batuk ni pon cepat baik na.......insyaALLAH...





Thursday, October 21, 2010

kau auraku....



Kau Auraku

Malam kehadiran cinta, sambut jiwa baru
Telah lama kutunggu, hadirmu disini
Namun hanya ruang semu, yang nampak padaku
Mesti sulit harus, kudapatkan

Kerinduan yang mendalam, terbitkan hasratku
Sambutlah tangan ini, terima janjiku
Rasakan cinta yang tulus, lewat aliran darahmu
Menyatu seiring dalam kasih

[Reff]
Kau auraku, pancarkan sepercik harapan
Datanglah merasuk, menjelma, meleburkan cinta
Kubawa kau terbang, menembus, awan yang beriring
Kembangkan senyuman, bagai bunga, bawa keindahan

Tak dapat kusangkali, adanya dirimu
Yang s’lalu menaungi, pikiran batinku
Ingin miliki hatimu, takkan pernah terlepaskan
Kupersembahkan semua padamu

[Reff] (x2)

Kau auraku…

kekeke..saja2 jiwang di malam hari...

Thursday, October 14, 2010

berganti hati by anggun....


Satu persatu telah kuhapus
Cerita lalu di antara engkau dan aku
Dua hati ini pernah percaya
Seribu mimpi tanpa ragu tanpa curiga

Reff:
Ku tak ingin lagi
Menunggu, menanti
Harapan tuk hidupkan
cinta yang telah mati
Ku tak ingin coba
Hanya tuk kecewa (Ku telah kecewa)
Lelah ku bersenyum lelah ku bersandiwara
Aku ingin pergi
Dan berganti hati

Satu persatu telah kuhapus
Nada dan lagu yang dulu kucipta untukmu
Rasa yang dulu pernah ada
Kini berdebu terbelenggu dusta dan noda

Back to Reff:

Kini ku sadari diri ini2
Ingin berganti hati
Cinta yang tlah pergi
Harus berganti hati

Harus ku ganti hatiku kini
Ini harus ku ganti
Tak perlu ini lagi harus berganti…

Wednesday, October 13, 2010

BUAT RENUNGAN & PERINGATAN KAMU DAN SAYA


Remaja hari ini kebanyakannya resah bila belum berpunya. Melihat pasangan lain berdua-duaan ke sana ke mari. Terbit di hatinya keinginan yang sama. Perasaan itu fitrah dan kekal fitrah, suci dan bersih jika disalurkan ke jalan yang halal. Namun, benteng iman yang rapuh menyebabkan ramai pasangan remaja tersasar dalam cinta palsu mereka.
Bagi gadis suci yang belum berpunya, singkirkanlah resah di hatimu. Usah cemburu pada yang palsu dan menipu. Andalah pilihan-pilihan Allah untuk masih mekar terpelihara sehingga tiba pula giliran anda mendapat seruan, yakinlah. Jangan risau jika masih belum berpunya kerana mungkin Allah ingin bagi ketenangan dulu buat anda untuk terus melangkah menggapai cita-cita dan Dia pasti menguji andasedikit masa lagi. Bersiap-sedialah. Anda pasti dijodohkan. Jika tidak di dunia nun di syurga.
Begitu juga buat pemuda yang belum berpunya, tabahlah dan teruskan berusaha. Memiliki seorang isteri solehah ibarat memiliki dunia dan seisinya. Sudah tentu jalan untuk mendapatkan sesuatu yang istimewa amat berliku dan banyak cabaran. Jangan putus asa. Rasa mulialah dengan usaha yang dicurahkan walaupun pernah mengalami pinangan ditolak. Usah rasa malu dan terhina kerana Allah menilai setiap usaha selagi berjalan di landasan-Nya. Teruskan berusaha! Satu tip memikat yang dikagumi oleh wanita beriman ialah apabila seseorang lelaki pandai memikat ibubapa si gadis sebelum memikat dirinya.
“Apa yang memberi faedah kepada orang beriman selepas takwa kepada Allah,kebaikan buatnya ialah isteri yang solehah.” (HR Thobrani).

Dengarlah duhai remaja, bisikanku ini tulus untukmu. Dengarlah pesanku, cinta manusia yang kau damba seringkali mengecewakan. Allah s.w.t. memujukmu di dalam al-Quran, wanita yang baik itu untuk lelaki yang baik, begitulah sebaliknya (rujuk al-Nur: 26). Telah tercatat seungkap nama pasangan di loh mahfuz untukmu. Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu. Allah Maha bijak mengatur yang sepadan, kufu'. Jika kau tekun membaiki peribadi ke jalan yang diredhai, si dia akan terpilih di kalangan orang yang membaiki diri juga.

Remaja beriman, putuskan cintamu dengan segala cinta palsu yang dimurkai Ilahi. Ikatkan hatimu pada cinta agung nan hakiki. Lupakan segala kegundahan. Ubatilah resah di hati. Dekatkan diri pada cinta Ilahi , nescaya cinta pasangan soleh dan solehah turut kau miliki. Senyumlah pada sinar yang menantimu di hadapan. SUMBER: DARIPADA SEORANG HAMBA ALLAH

p/s:erm.... kdg2 kita lalai kan... kita rasa rendah diri... rasa sunyi....tapi bila kita sedar semula... insyaALLAH kita akan lebih bermuhasabah.... semoga kita semua sentiasa membaiki diri... insyaALLAH... Buat kamu semua dan saya... buat renungan, pujukan dan peringatan....

Monday, October 11, 2010

keratan rintihan seorang hamba...

saye ade terbaca blog org n rasa nak kongsi mende ni... ckit je yg saye copy... tapi moge kite semua dpt manfaat...
Allah datangkan ujian silih berganti agar rintihan hati si hamba tidak terputus kepada Tuhannya. Hukama berkata: "Allah lebih suka mendengar rintihan hamba yang berdosa (termasuk rintihan hati) daripada seorang abid yang duduk beribadah."Demikian tingginya nilai rintihan hati seorang hamba dibandingkan dengan ibadah lahir. Ibadah lahir belum tentu melahirkan rasa kehambaan, kerana boleh jadi seorang yang beribadah itu berasa selamat dengan ibadahnya. Ingatan hati dan rintihan hati seorang insan terhadap Tuhannya datang daripada rasa kehambaan yang tulen. Rasa kehambaan inilah tanda seorang insan telah mendapat nikmat iman yang tinggi nilainya. Tiada sesuatu yang lebih berharga daripada nikmat iman. Beruntunglah mereka yang dianugerahi nikmat ini. Hanya hamba-hambaNya yang terpilih saja yang akan dikurniai rasa kehambaan. Seorang hamba yang hatinya sentiasa ingat dan merintih kepada Allah tidak bangga dengan nikmat, tidak gelisah dengan bala, tidak rasa tenang dengan pujian, dan tidak menderita dengan kejian. Hati sentiasa merasa serba kekurangan dan amat memerlukan Allah dalam semua keadaan. Inilah yang dikatakan hati yang hidup, yang sentiasa dalam beribadah. Apatah lagi jika ditambah dengan banyaknya ibadah lahir seperti sembahyang, puasa, sedekah dan sebagainya; makin tinggilah darjat si hamba di sisi Khaliqnya.

10.10.2010

salam semuanya.. kali ini saye dah menulis blog dr york semula....saye dah pulang semalam.. 10.10.2010... tarikh yg sgt cantik kan??? lama sungguh bercuti di malaysia.... dan ini tahun terakhir saye di uk.... insyaALLAH julai tahun depan akan pulang sudah ke malaysia seterusnya menyambung KPLI di Malaysia .... doakan saye berjaye dgn cemerlang yer.... moge tahun pembelajaran terakhir di york ni memberi byk kenangan manis pada saye dan rakan2 seperjuangan yg lain...amin3.....
dan kali ini saye betoi2 berharap saye dpt fokus yg cukup untuk mase depan saye...dan semoga diri ini lebih dekat dgn ALLAH dan sentiasa diberi rahmat dariNYA... dan juga dpt menjadi insan yg lebih baik, berhati mulia n yang baik2 belaka la hendaknya... hehe... yang paling penting kena tanam dalam diri... "kekuatan seseorg terletak pada hatinya"....semoga hati ini sentiasa ikhlas, bersih, tiada dendam, tenang,kuat dan tabah menghadapi segala cabaran yg dtg.
ada satu ayat nak share... "love is the best cure for a broken heart"... ayat ni saye dgr dlm satu filem hindustan yg saye tgk dlm flight emirates itu hari... tajuk cite die "milenge milenge"... mcm best kan bunyi ayat ni....erm.... fikirkan la... betoi ke x?... saye pon kurang pasti... hahaha..
taktau la camna terminat filem hindustan lak.. mase dlm flight tu saye tgk cite milenge ni la tapi tak abes pon... cite yg abes yg saye tgk tajuk die "i hate luv stories".. best la cite ni...cite ni pasai seorang pompuan yg sgt percaya dgn cerita cinta.. n sorang laki yg tak penah percaye dgn cite cinte...n at last... pompuan dan lelaki tu jadik kontra dr prinsip idup depa... best gile layan industan dlm flight... terasa nak menari ja dlm flight tu... mana taknye... b4 tu saye tgk cite mat salleh... tapi takde perasaan pon.. sekali tgk industan terus naik mood... ingatkan cite industan dah makin tak best .. rupenye byk lagik cite industan yg best... baik korang try tgk cite ni kalo buhsan2....
erm... tadik kami ke umah kak ayu... mcm biase tempat berborak n bergosip sesama kami... sekali dgn jumpa juniors yg baru sampai....plus kami tgk wayang cite "mantera" (ni kot tajuk dia)..erm... takut gak la.. huhu... tapi xtau la nak komen... ok la...cume kalo diberi pilihan... saye akan pilih filem cinta kot... kekkee
erm... skang dah pukul 12.46 tgh malam....mata masih belum ngantuk... kalo kat malaysia tak tidur lagik ni... apa nak wat mlm ni pon taktau... tgk cita la kot...erm.. tiba2 teringat tadik tgk cite "teh tarik kurang manis" yang nomet suh tgk kat utube... best.... cite die pasal seorang isteri yg keje sebagai cikgu sanggup berenti keje semata2 nak bagi layanan sepenuhnya pada suaminya... hari2 dia tanya suami dia nak makan apa... tetiap ari dia masak spesel kat suami dia... then keje die asik kemas umah jaaa... mmg layanan tiptop la... tapi akhirnya suami dia jatuh hati ngan kwn pejabat.... n wat isteri die teruk sgt... die tipu isteri die... die buang makanan yg isteri die bg... huhu...cdih sgt... sian isteri die masak sungguh2 untuk suami dia... die tak penah mrh n tinggi sore kat suami die... keje isteri die senyum ja kat suami dia... tapi sampai hati suami die wat camtu... ngape jadik cmatu... pelik sungguh la... awat mcm keras sgt hati2 org yg selalu curang ni kan?? mcm takde otak nak pikir pengorbanan seseorg tu n boleh senang2 siasiakan pengorbanan org tu.....ishk3..... erm..
ya ALLAH... Semoga kami semua diberi jodoh yg baik,setia dan yg sentiasa beriman kepadaMU.. ..Amin3....


Monday, October 4, 2010

ke blakang... ke depan... ke belakang... ke depan..

haish... arini mula2 plan nak drive ke jusco ngan anis... nak melantak mcd ka.. pizza hut ka..... plannye nak g lepas zohor... sebelum kuar tu mama suh saye pegi beli lauk utk mama ayah ngan tlg cucikan gmbq mama kat kedai sat.... pastu...sebab anis nak semayang dulu.. saya p la kuaq tc dulu nak beli lauk n cuci gmbq.. pusing punya pusing kat area kedai2 tc tu tak jumpa lak kedai gambaq yg mama ckp... dah tutup la kot kedai dia.. then ke restoren kampung nak beli lauk pauk tengahari.. silap saye jugak... p area tu time dak2 poli ngah lunch...parking pon xbrape nak ade... ade la satu parking ni yg byk moto... tah pape tol... parking la kat tempat moto...sebab dah takde parking tempat len saye parking la c2... pastu dah masuk parking tu br perasan keta saya rapat gila ngan keta sebelah kiri... erm.. tapi wat dek je... p la beli lauk dulu... cuak gak time beli lauk duk pkir camne la nak kuarkan kete satgi... laju gile beli lauknye... pastu tibe la mase nak kuarkan kete... huhu...rapat gile.. asik nak terlanggar kete sebelah kiri tu ja... saya rase tayar dah cukup lurus nak reverse...tapi ngapa die senget lagik... huhu... tibe2... side mirror saye langgar side mirror die...tapi seb bek tak kuat la.. terlanggar ckit ja.. takde pape kot... kot la.. huhu... org2 kat restoren kampung tu smeua pandang... camne la dak ni nak kuar.. rapat gile.. makin di reverse makin senget.. bape kali tah ke depan sebelah kanan...ke belakang... ke depan.. ke blakang..kene jaga sebelah kanan tu ada moto la...ishk3... dah la mcm wat free show ja kat pelanggan2 restoren tu..saye senyum ja kat depa... hehe... depa pon senyum balik... dalam hati TUHAN je tau camna rasa.. cepat la kuar fatin... cepatla kuar..setelah proses ke depan... ke blakang.. ke depan dan ke blakang semula.. tah bapa kali tah... akhirnya berjaye... dan saye dpt rase.. pelanggan2 kat restoren kampung tu sebenarnya nak berdiri sambil bertepuk tgn dgn kejayaan saye... cume depe malu ja... kekeke......papepon.. muke saye masih cool ketika itu... tapi setelah sampai umah... saye rase cuak plak nak p jusco... akhirnya...apa lagik 1300882525 la... kekeke....

Sunday, October 3, 2010

jika adanya rasa....


....kali ini... aku rasa lagi....aku bahagia lagi.....
....jgn biar kecundang lagi....jgn biar jatuh lagi....
....biarkan saja begini...jgn ada yg jatuh lagi.....jgn biar permata jatuh berderai seperti kaca lagi..
....kerna tak ingin lagi ia jatuh bukan keranaNYA...
...kerna tak mahu lagi hati ini sayu bukan keranaNYA...
....dan jika benar ia datang lagi...sabarlah...biar saja angin bertiup seperti sediakalanya...
...dan jika ada rasa yg sama.....mungkin ini takdirnya...mungkin ini ujianNYA...
...mungkin ini hikmahnya....setelah kita jatuh dulu..
....DIA beri kita rasa...DIA beri kita kecewa...DIA beri kita kekuatan semula..
... kerna DIA tahu pengakhirannya...
...dan jika ada rasa..
...saat ini...jangan ada lafaz lagi...
...kerna mungkin aku dah mengerti bahasa tingkahmu...
....aku masih terjaga...
... kerna aku percaya dgn janjiNYA...

puisi itu jiwaku...

.......bisikku pada bulan...
........kembalikan temanku....kekasihku..syurgaku...
....tanpa dia.... malam menemani aku...sepi memelukku..
....bulan... jangan biar siang..biar alam ini kelam..
......biar ia sepi sepertiku...

Friday, October 1, 2010

menghitung hari...



menghitung hari.. detik demi detik.... masa kunanti pasti kan datang... lagik seminggu lagik ni... tanggal 9oct2010 mlm akan berangkat ke klia... flight saye ke manchester pada pukoi 2pagi 10oct 2010.... tinggal beberapa bulan je lagik nak dpt segulung ijazah ni... ikhlaskan hati... betolkan niat saye ya ALLAH untuk berjaye dgn cemerlang..amin3...moge usaha saye utk tahun terakhir di uk ni lebih berlipat kali ganda lagik... xsabanya nak convo ni...

lama gak saye bercuti since 28june2010-10oct2010.... erm... alhamdulillah byk gak saye berjalan sepanjang cuti summer ni... mule2 ke johor... kemudian ke pangkor... kemudian pulang ke kampung... kemudian ke sabah... kemudian ke kuala lumpur... kemudian ke melaka... dan ke johor semula... kemudian ke kuala lumpur semula.... kemudian pulang ke baling lagik.. dan isnin lepas saya ke langkawi bersama keluarga...
sebenarnya.. perancangan sebelum2 ni nak ke langkawi bersama bangcik sefamily n bangah jugak.. tapi masing2 sibuk.. tambah plak kesian kat rafiqin tu nak bwk naik feri la... apala.. mama kata tunggu dia besaq ckit.. baru bwk dia p langkawi semua..... then... sebab saye asyik merengek je kat ayah nak relaks2 tepi pantai sebelum pulang ke york... ayah bwk jugak saye ke langkawi... anis pon ada skali temankan saye di ipoh sementara saye masih ada kat malaysia ni...
tenang sgt mase ade kat langkawi... bgn pagi2 tau nak nikmati pemandangan pagi kat tepi pantai.. bunyi2 ombak... pantainye yg luas... pasir2 pantai yg halus...main2 ngan kulit2 kerang...
then.. beli nasi lemak... makan2 tepi pantai... syoknya rasa...kami juga sempat ikut pakej island hoping(betoi ka eja pon taktau)... pakej ni kami dpt ke pulau dayang bunting, pulau singa besar n pulau beras basah... dekat pulau dayang bunting ni ada tasik dayang bunting yang kononnya sape2 pasangan suami isteri yg belum dpt anak.. kalo mandi kat cni.. akan dpt baby.........rmi la jugak yg mandi kat tasik ni... tapi kami just letak2 kaki dlm air ja... saye terpikir la jugak... kalo saye mandi tah2 terbunting lak.. ishkk.. tak brani la mandi.. kekeke...then.. kat pulau ni dr bot kami leh nampak bentuk puncak2 gunung dia yg mcm perempuan yg sedang bunting... taktau la kebetulan ke apa... tapi papepon saye sgt kagum... hehe.. kemudian kami ke pulau singa besar.. tapi tak turun pon dr bot... kat cni... pemandu bot tu baling2 kulit ayam... pastu byk gile helang2 dtg kat sekeliling bot kami... best....pastu kat pulau beras basah ni la yg paling buhsan sebab dia tempat mandi.. saye tak mandi kat pantai tu so buhsan la.. hehe.. hanye sekadar tgk mat2 n minah2 saleh bermandi manda... seksi n tersgtla seksanya...n aktiviti selainnya di langkawi seperti biasalah.. (MAKAN SEAFOOD N SHOPPING LA)... byk la jugak mama membeli.. antaranya... langsir sampai 3 set... then ada la pinggan mangkuk... n saye beli coklat yg saye suka...(daim+toblerone+nuget australia(pe tah namanya)).....

checklist saye sebelum pulang
-masukkan dokumen2 plus gambaq2 dlm external hard disk(sudah)
-format laptop (sudah)
-beli bateri laptop yg dah rosak (belum... tapi dah janji nak beli ngan bangah kat kl nanti)
-potong rambut(sudah... mama saye yg potongkan... JIMAT DUIT!!)
-nak wat kue makmur utk dibawa pulang(belum lagik.. tapi bakal wat insyaALLAH)
-beli kasut kat ampang park(belum.. huhu...tapi kene beli jugak ni)
-jumpa kwn2(sudah walaupon masih ade yg belum jumpa... tapi relaks la... next year insyaALLAH kalo panjang umur masih boleh berjumpa)
-beranikan diri bwk keta kerap2( yess... sudah2.. sampai ke jusco n jalan lapangan terbang n skang ari2 saye bwk keta)
-merasakan nikmat pantai di malaysia(sudah2 di langkawi dan pangkor)
-makan mcm2(sudah kot... yang ni kurang pasti...erm... ade ending ke?? mcm tak kan??hehe)
-main puas2 ngan rafiqin(dah kot.. tapi nk jumpa lagik.. huhu)
-manje puas2 ngan mama ayah(huhu... belum cukup...tapi takpe... ni leh tahan insyaALLAH.. skype kan ade.)
-bermesra ngan tok bedah(dah kot... saye rase sgt puas melayan kerenah tok bedah mase tok bedah duduk ipoh dulu....)
-beli brg2 bwk balik..antaranya >serunding,perencah2,ikan bilis,kuah kacang,rempah ratus, agar2,kue raya,....n byk lagik..(semua belum... huhu.. mama kata esok lusa kot nak p beli)
-kuatkan n branikan diri(saye rase sudah...... trima kasih sgt2 pada yg dah byk tlg...xtau nk kata pa.... saye happy!!)
-jahit manik(hah.. yang ni dah berjaya.. saye berjaye jahit manik tebal kat baju raya saye tau.. 3 helai tau..)
-ke jalan tar lagik sebelum pulang...(belummmmm..... n nak sgt!!!!!)

abes belum ni ek??? mcm byk ja... nanti kalo ada lagik saye tulis lagik.. hehehe..

Thursday, September 23, 2010

overcome my fears!!



(ni la pemukul bahu yg saye beli tu..hahaha)

salam semuanya... arini baru la da mood nak tulis blog sebab busy sgt dgn hari raya semua.... skang semua org sibuk nak berpuasa enam plak.. saye baru dpt 2 ari ja... hehe... sebab nafsu makan ni tersgt la tinggi... sampai pagi tadik sanggup bgn awai... tapi xdela awai sgt sebab nak p beli nasi lemak... tapi rupa-rupanya ayah dah belikan walaupon mama n ayah pose rini.... tapi ayah beli nasi lemak yg bukan saye nak la...ok ok.. esok saye akan bg awal lagik utk beli nasi lemak kamaliah...
hehe.. korang nak tau... semalamkan saye berjaye bwk kerete dr umah srg2 pastu g amik azie.. pastu bwk azie g jusco....pastu anta azie balik... pastu drive srg lagik balik umah... hehe... tapi saye pergi kol 11lebey la.. n balik b4 office hours abes...alhamdullillah selamat semuanya walaupon pada mulanya kaki agak menggeletar... hehehe..n seronok sgt dpt kuar ngan azie.. my bestfren since kat marian convent.. azie balik kejap ja... dia skang ngah blaja medic kat india...ngah cuti 2weeks ja... n skang minah tu dah jadik tokey sari... hahaha... gud luck azie with ur business...bile saye nak berbusiness lak ni.. insyaALLAH bile ade rezeki... nak jual ape ek??...ape yg saye leh wat ek?? haha... taktau la...saye suke beads... maybe leh wat business mcm chun yang mungkin?? korang ingat cite sassy girl chun yang?? haha...
semalam saye ngan azie sembang punye lame kat kenny rogers... n makan byk gile... fatin!!! stop eating too much!!! nanti gemuk tak laku plak!! azie takpela.. dia dah berpunya... hahaha...n again saye beli pemukul bahu... saye pon taktau ngapa beli mende ni lagik skali.. niat mcm nak bagi kat org... tapi xtau bila nk bgnya... sebenarnya... dlm last week.. saye dah beli pemukul bahu ni masa shopping srg2 kat parade...yang dulu tu kaler pink.. masa tu menyesal beli kaler pink sebab kalo dak leh bg kat nail... lupa plak saye ade anak sedara... n dia laki.. takkan nak pakai kaler pink.. harga dia stau rm9.90... n saya rasa menda ni sgt unik.... n sedap je bile ketuk2 bdn guna menda ni...
bercerita psal shopping srg2 kat parade... sebenarnya saya pegi ngan bangah.. tapi sampai sana dua2 wat haluan masing2 la.. n hasil jalan n ronda srg2 saye... saye dpt beli pemukul bahu, 2 blouse n satu casing letak henset n duit... taktau la awat beli menda2 merapu ni... tapi sebenarnya saye mmg suka shopping srg2... sebab saye jalan sgt laju ngan wedges tinggi saye.. so rimas kalo jalan ngan org lambat... hehe... time tu masuk kedai novel baca2 sinopsis dia... tapi tak berkenan lak nak beli... awatnya fatin oi??kedai blouse semua saye masuk la... n then masuk living cabin tgk brg2 pelik tapi cantik... teringat dulu2 selalu beli kat cni.. dulu je ke?? skang pon rasa mcm selalu ja... hihihi...
haha... tujuan sebenar pos ni sebenarnya nak kata saya dah berjaya mengharungi ketakutan saya... kira ok la dah selalu bwk keta kan.. manual lak tu... hehehe... moge2 saye sentiasa diberi kekuatan n perlindungan dr segala bahaya n petaka ketika bwk keta ni... amin..amin.. amin... thank u pada semua yg selalu bg semangat utk saye brani bwk kete... hehehhee

Saturday, September 4, 2010

apabila ****** terlampau mencintai...


erm... lama gak tak tulis blog.. xbyk masa free sgt...persiapan nak raya lagik+ berpuasa dan berterawikh.... saje saye nak kongsi sedikit info yg saye rase ade betoinya ckit2.... buat renungan semua...hehe.. saye dpt dr kawan saye... mungkin sebab mimpi ngeri dulu wat kite kembali berpikir n cuba nak elak dr terjadik sekali lagik n kalo leh taknak wat kesilapan tu lagik.. insyaALLAH... bacalah n renungkanlah...mungkin leh wat kita lebih yakin untuk membuat pilihan... tapi kwn saya dah pesan..(jgn pecaya sgt, pecaya pada hati dan guna akal fikiran juga....).. hehe..

APABILA LELAKI TERLAMPAU MENCINTAI
Cinta lelaki memang pelik dan aneh, tetapi juga unik. Ia pelik kerana hadir di jiwa seoranglelaki yang sebelumnya keras, kasar dan kurang romantis; aneh apabila dia sudah lembut danromantis mudah pula dia berasa sayu, pilu dan sensitif hanya dengan kata-kata orang yangdicintainya. Semuanya ini melambangkan keunikan hati lelaki yang sukar difahami – adakalanya lunak, tetapi selalunya keras dan kurang simpati. Demikianlah lelaki, tidak berupaya hidup tanpa wanita di sisinya tetapi tatkala sudahmemperolehinya, jarang pula hendak menghargainya sepanjang usia. Wahai wanita, elakkanlah diri anda daripada menjadi mangsa lelaki-lelaki seperti ini. Fahami,kenali, pelajari dan selamilah lelaki yang anda temui itu agar anda tidak menjadi mangsa sekian kali.
Kesungguhan cinta seorang lelaki terpancar melalui :

1. Kesungguhannya dalam melakukan sesuatu buat kekasih atau isterinya itu, tanpa sedikitpun terlihat keterpaksaan. Semuanya dilakukan dengan rela, ceria dan penuh bahagia.

2. Dia berasa puas apabila dapat menghiburkan pasangannya.

3. Dia bukan seorang lelaki hipokrit yang tidak mempedulikan apakah anda mengalirkan airmata tatkala dia tertawa.

4. Dia lebih banyak menasihati kerana dia amat menyayangi anda sebagai kekasihnya mahupun isterinya.

5. Dia mencemburui anda lantaran itu dia akan mengongkong kebebasan anda.Kongkongannya semata-mata oleh perasaan sayang dan cemburunya yang meluap-luap itu.Dia akan kerap menyatakan ketakutannya jika kehilangan anda. Dia mudah merajuk dan sensitif apabila anda tidak menumpukan perhatian sepenuhnya terhadap dirinya.Kadang-kadang dia seperti anak kecil dalam usaha mendapatkan layanan terbaik daripadaanda.

6. Kerajinannya ketara, tergambar melalui kesungguhannya melakukan apa sahaja asalkanmembahagiakan anda.


7. Kadang-kadang dia merajuk kerana mahukan kata-kata lembut daripada anda. Dia berasalega dan gembira apabila mendapat kata-kata pujukan yang amat didambakan olehnya yang telah diselaputi cinta itu.

8. Dia akan gelabah apabila berjauhan dengan anda. Dia akan kerap menelefon, menghantarSMS dan kadang-kadang katanya puitis sekali. Dia akan kerap bertanya apakah anda masih mencintainya, padahal anda telah beberapa kali menyatakan begitu terhadapnya.

9. Lelaki yang jujur dan cukup ‘mabuk’ dalam alam percintaannya pasti tidak akan melayan perempuan lain sewenang-wenangnya. Dia berasa berdosa berbuat begitu tanpa pengetahuan kekasih atau isterinya.



SEKADAR RENUNGAN JE TAU...

Sunday, August 22, 2010

saya anak PERAK!!.. ehe

(with wani(SEMESTI SPM2007))
salam...baru je pulang dr program Pre-Departure Anak Perak yang bakal ke UK-Ireland anjuran GEMARAK(persatuan warga perak yg berada di UK-IRELAND) di HILLCITY HOTEL, IPOH.... Tujuan utama program ni adalah untuk sesi suai kenal antara ahli n berkongsi pengalaman antara senior dan junior yg bakal melanjutkan pelajarannya ke UK-IRELAND... n tadik jugak ada majlis berbuka puasa bersama... food dia sedap... utk senior kami kene byr rm35 srg... junior free( tak aci... hehehe..tapi time kami junior pon dpt free) Alhamdulillah... majlis tadik berjalan dgn lancar... teringat kembali zaman saya mula2 nak fly dulu... tanya tu la.. tanya ni la kat senior...antara soklannya... baju nak bwk bape pasang kak?? baju kurung??periuk nasi kene bwk??makanan2 nak bwk makanan pe kak?? hehehe.... n skang saye hanye perlu bg jawapan la...

Bagi akak brg2 yang perlu ialah...
-periuk nasi-suar jean-stokin tebal-telekung(1)-sejadah nipis-pakaian dalaman-jacket tebal ckit(1 je)-tshirt tebal dlm (2-3 elai je)-tudung2 bawal(selendang byk la jual kat uk ni)-brooch(bwk byk... mesti korang selalu ilangkan kan??)-baju kurung(2-3psg)(bwk yg vogue je tau..mesti nak tunjuk kat mat saleh baju kite lawa2 kan??)-towel nipis(1)-sport shoe(1)(nak beli kat uk pon ok)-long john(1)-

(actually..baju takyah bwk byk sgt... boleh beli kat sana... tapi bergantung kepada korang k...mcm akak dulu.. semua menda pon nak bwk... then mmg overweight la beg tu)

-rempahratus-ikan bilis-serunding-kiub2 tomyam,ayam,ikan bilis-sup bunjut- belacan-asam jawa-asam keping- megi ckit-charger2-kompas-ubat(bam,minyak gamat)-kue raya ckit(takut kempunan)-alat tulis-gmbr berukuran passport(dlm 10keping(utk msd card,student card,...)) -cerminmata spare(utk yg rabun)-instant food(mcm rendang yg dah siap msk ke... ketupat mini ka..kuah kacang instant)..
(untuk food... selagi beg korang tak overweight.. bwk je byk2....megi semua ada ja jual kat cni.... cuma mungkin mula2 sampai tu.. korang xsempat nak beli n masak..rempah kari byk sgt kat cni)

DOKUMEN-Pastikan offer letter,accomodation letter, passport,medical report(with xray) ada dlm hand luggage...( Nanti dlm kapal terbang pastikan mintak arrival form(ni kot nama form tu...akak tak sure).. n isi form tu b4 landing)...(nanti sampai je UK korang akan disoal siasat ckit punya lama la... sebelum leh kuar dr imigresen uk tu...pastikan get ready semua dokumen ni.. n pastikan korang dah tau alamat korang nk tinggal kat uk kat mana.. mereka sgt strict ok)


erm... tak semestinya semua mende ni korang kene bwk... kalo yg mcm ada yg dpt duk skali ngan kwn2... leh bahagi2kan.. ada yg bwk tu.. yg bwk ni..cume yg dokumen tu ja sgt2 penting...
n sebenarnya blender n iron takyah bwk pon takpa... sebab boleh dibeli kat sana... tapi kalo beg korang leh muat byk kg lagik... bwk la..
tu je yg mampu nak tolong... kalo ade ape2 pertolongan diperlukan..leh la tanye akak kat facebook k...salam semuanya....moge ukhwah kita terjalin bahagia...

ps:Tibe2 tadik saye bangge gak... saye jumpe 5 org junior semesti ... spm 2007 rasanya...plus srg(junior semesti spm2006 rasanya) .....yg girls.... (asmira n wani)..tapi sempat tangkap ngan wani ja... asmira dah balik.... laki tak ingat la plak nama depa...

Saturday, August 21, 2010

Guten Morgen Frau Siti Fatin!!!

(ignorekan wajah saye yg sgt penat..ni gmbr time sukaneka mase program anak angkat kat sarawak dulu....pengalaman yg saye rase nk wat lagik skali... ingat smpi bile2)
ya ALLAH...... sedar x sedar saya akan pulang semula ke uk 10.10.2010... skali lagik hati perlu tenang, kuat dan tawakal pada ALLAH.... tak sampai setahun pon lagik nak menghabiskan zaman degree ni.... ya ALLAH... Berikanlah perlindungaMU kepadaku dari segala bahaya dan petaka... Moge pembelajaran dan perjalanan hidup saye sentiasa diberkatiNYA.... Hidup di perantauan mmg byk cabarannya...jauh dr keluarga...dan semuanya perlu dilakukan sendirik... ALHAMDULILLAH saya ditakdirkan bersame kwn2 yg baik,memahami, dan sentiasa bersame saye dlm keadaan suka dan duka... Moge kenangan pahit manis di negara org ni dpt dijadikan pengalaman yg plg bermakna dlm idup... saye perlu betol2 menghargai masa yg singkat di negara org ni.... moge nanti dpt diceritakan pengalaman manis ni pada anak2 nanti... hehehe... dulu mama pegi cni... mama pegi sana.... mama tinggal ngan auntie ana, auntie ekin n auntie pura... hehe... auntie ekin yg ajar mama msk sambal... hahaha.....auntie ana ajar ni... auntie pura ajar tu... byknya pengalaman manis....
erm... insyaALLAH.... saya akan menjadik seorang guru Matematik di sekolah menengah... n saye sgt2 berharap dpt mengajar di sekolah yg berhampiran umah... bukannya apa... dr form1 saya duduk jauh dr keluarga... alangkah bahagianya jika diberi kesempatan berbakti pada ibu bapa kan??? hehehe... lepas dah masuk alam kerja... kena pkir alam kawin lak.. huhu... perkara paling takut skali ni...haish... camna la nanti... haishhhhh....berserah pada ALLAH sajelah... Moge ALLAH pertemukan saye dgn jodoh terbaik yg ALLAH dah tetapkan utk saye...
nanti nak pakai kete ape ek??hehe.. kalo ikut ayah.. mesti nak suh beli kete besa2... ayah kate... tak sedap jalan jauh2 kalo kete kecik2... saye suke ngan bentuk kete mcm myvi.. sebab saye suke kete kecik tapi tinggi... hehe... n sebenarnya walaupon saye sgt suke kaler pink.. saye tak suke kete saye berkaler pink or kaler2 yg meriah... saye suke kete saye nampak smart... mungkin kaler itam atau putih.... nampak la elegan ckit... haish... bila la nak beli keta ek??.. tapi cikgu senang wat pinjaman beli keta kan?? kekeke..
persoalan lagik.. nanti dah kawin nak duk mana... haish.. kalo la leh duk ngan mama ayah kan best.... boleh la balik makan nasik kat umah... tapi kdg2 saya rasa.. saye perlu jugak belajar idup sendirik... biar susah senang sendirik yg rasa.... mama ayah dulu pon penah susah.... takkan terus2 nak menumpang idup depa yg br nak rasa senang....erm.. perlu dipikirkan lagik....
biar apapon yg terjadik... berdoala ... semoga ALLAH sentiasa memberi kekuatan kepada kita utk menjalani pahit getir idup ini... amin amin amin....

Wednesday, August 18, 2010

cerita rumput kata cikgu...


salam... ni kisah rumput yg sgt menyentuh perasaan.... bersemangat kwn saya cari n ceritakan kat saya psl kisah ni.... mari kita menyayangi semua rumput2 yang ada k... hehehe

Pada suatu pagi di sebuah sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada
seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :
Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?
Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.
Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?
Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.
Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh.
Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.
Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?
Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.
Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah yang paling cantik kita jumpa dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

pengajaran
pertama:janganla terlalu mengharap pada yg paling cantik dan baik
kedua:apa yg sudah berlalu... biarkanlah berlalu... jgn menoleh ke belakang lagik...
ketiga:sebenarnya semua rumput ni sama saja... ada kelebihan dan kekurangan masing2..
keempat kelima keenam saya tak ingat la... hehe... renung2kanla.....
tapi bagi saya pengajaran yang paling penting ialah kita perlu ingat... sebenarnya org yg paling kita syg tu lah yg paling cantik dan paling baik... cuma kekurangan yg dia ada perlu la kita terima seadanya dan cuba mengubahnya bersama... dan... tak semestinya jika kita mencarik yang lebih cantik dan lebih baik... ianya tidak mempunyai kekurangan dr sudut lain...insyaALLAH...
thanks to kwn saye yg dah bersusah payah ceritakan kisah rumput ni...





















Monday, August 16, 2010

chocolate chips ala famous amous

hahahha.... mcm teringin nak wat... so saye pon carik2 kat tenet resepi dia.... tapi bila nak wat tu... tu yang kite taktau yer... haha... papepon resepi dah ade... nanti kalo kuar leh carik bahan n wat je... kan???kan??? kan?? fatinkan tersgt2 la rajin.... kekeke
Bahan-bahan: 1 cawan butter
1 1/2 cwn tepung gandum

1/2 cwn tepung jagung

1 s/k soda bicarbonat

1 cawan gula halus

1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat yg dimesin halus (sukat oat dan kemudian dimesin hingga halus)
12 oz. chocolate chips (biasa guna brand Hershey)

1/2 s/k garam
9 oz. chocolate Cadbury (parut)
2 biji telur

1 s/k baking powder

1 1/2 cawan chopped nuts (boleh guna walnut, almond & hazel)
1 s/k vanilla
Cara:
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan vanilla, campurkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.

3. Masukkan chocolate chips Hershey, Cadbury bar (yg dah di parut) dan kekacang, sebatikan semua bahan dan gaul rata.

4. Kemudian sudukan ke dalam loyang dlm jarak 2 inci.

5. Bakar dalam 15min pd suhu 170 degree celcius.

Sunday, August 15, 2010

warna-warni di aidilfitri.. ehehe

(ini stock manik2 mama)
(yg kaler hijau ni hasil kerja tangan saya tahun lepas)

(over tak manik dia??.. haha... hasil tahun ni)

salam semua....aidilfitri menjelang tiba... mesti semua duk pkir2 nak beli baju raya camna... yang dah byk helai dibeli pon ada kan?? hahha...korang dah tempah ka baju raya?? kalo tempah skang pon belum tentu dpt sebelum raya kan??? tailor semua penuh dah... huhu...makndak saya pon tailor.... ingat lagik dulu2 mlm raya baru dia jahit baju anak dia... keke.. sgt sibuk menjahit baju org len katanya..mmg la... setengah org kata takpayah ada baju raya pon takpa... tapi saja2 la... kita pon nak merasa berbaju baru kan di saat org len melaram ngan baju raya depa... hehe...
every year, baju raya saya mmg byk tapi tak pakai semua pon... hehe... taktau la ngapa byk sgt baju raya saya tiap2 tahun... mungkin sebab mama saya jahit baju saya sendirik kot... so dah dpt save duit utk upah baju...saye tak plak ikut bakat mama saya pandai menjahit baju... cuma skang ni duk blaja jahit manik baju...mama yg ajar... atleast ada la bakat n minat mama yg diturunkan kat saya... saye mmg sgt minat ngan baju bermanik... dr dulu... baju raya saya mesti mama saye jahitkan manik... hah.. saye start blaja jahit manik last year la... yg ijau kat atas tu hasil kerja tgn saya ramadhan tahun lepas... uish... mmg lama la nak siapkan yg hijau ni... mule2 mama p anta tempah sulam dulu kat satu umah ni kat taman saya lepas mama dah siap jahit bagi jadik baju... orang tu amik selai baju rm30-rm40(untuk sulam tangan n bwh baju mcm gmbr kat atas tu)... saya suka sgt sulam yg dia wat... yang pink kat atas tu setelah disulam, saye jahit manik first day posa aritu... saya target nak siapkan dlm masa 5 ari... n alhamdullillah saye berjaye siapkan arini..tapi manik dia terover la plak... ada org kata mcm baju bertunang... haha... kalo segan sgt nak pakai... saya simpan la baju ni untuk konvo... tapi mama kata kalo jahit manik tebal camni kat kedai dia nak beratus2... huhu... xmampu la...baik jahit sendirik ja... tak la susah sgt pon... cuma perlukan byk masa n minat kot....ada lagik 2 baju yg menanti... satu baju tu tgh anta wat sulam kat kedai tu... satu baju lagik mama tak jahit lagik... hahaha.... anyway... baju raya saya tahun ni ada 4.... kekeke... tu pon xtermasuk kain sari yg azie belikan dr india... sayang nak jahit lagik... (kiter simpan dulu yer zie... nanti kiter jahit cantik2 k.).... baju raya tahun ni ada 2 kaler pink... satu kaler turqoise(betoi ka eja)... n satu lagik kaler kuning(yang ni beli kat bandung).... moge saye byk tenaga nak jahit manik lagik pasni... huhu.... kdg2 tu saya jahit sambil baring.... sebab lenguh kepala sgt... haha... tapi sonok jahit manik ni.. excited tgk manik mama yg sgt byk... sampai semua warna saya nak letak... sgt2 warna-warni di aidilfitri... hehehe...

Monday, August 9, 2010

mampukah?



Salam semuanya... saye baru je pulang dr johor setelah seminggu lebey mengembara...seronok dpt main2 ngan anak sedara saye nail rafiqin.. lepas ni ade mase nak main2 after raya ja... then saye perlu pulang ke uk semula untuk meneruskan perjuangan saye utk setahun lagik.. bersabar yer fatin...setahun je lagik.. doakan saye kwn2... moge saye lebih kuat dan mampu membuktikan pada kedua ibu bapa kejayaan saye... cukuplah peristiwa sedih yg terjadik pada saye pade tahun kedua pembelajaran saye...moge ALLAH sentiasa memberi perlindungan kepada saye...
di johor byk mase diabeskan kat umah abgcik bersame nail....sabtu mlm aritu kami satu famili mkn di danga bay... food die bolehla.. tapi xsesedap mcm kat singgah selalu aritu...kat atas tu ade bergmbr ngan anak tuan kedai mkn yg kami makan tu... ya ALLAH... budak tu cantik sgt... nama dia qistina kot.. die merayau2 kat c2... mcm famili die tak kisah pon die merayau p mana... dah la dak tu sgt peramah...ishkk.. mama kata bahaya tu.. kang kot2 senang2 ja dia ikut org asing kalo peramah sgt mcm tu... tapi dak tu tersgt la comel.. saye tanye die nak naik keretapi yang mcm kat fun fair tu x?? dia kate nak... saye kata.. akak takde duit... then die angkat skirt die nak amik duit pastu die kate takde sambil tgn die pusing2 tunjuk takde.. haha.. comel sungguh dak tu.....
then mlm tu saye ke pandan bersame bangah n bangcik... die mcm uptown la... saye pon tak penah p uptown.. so dpt la merase ckit kat cni... byk gile brg2 branded tiruan...saye tak berkenan la... saye usha tudung ja... dpt la sambar due tudung.. harge die boleh la.. satu rm15..hehehe...
ahad pagi saya mama n ayah ikut bangah pulang ke kl... then petang tu saye g pc fair kat klcc ngan bangah naik moto... snok gak nek moto.. best gile... takyah jam2 pon... kat sana saye beli external hard disk...haha... saye dpt kaler pink terang jenama samsung 500gig.. harge die rm230...haha... abg kedai tu gelak ja bile saye tak kisah bgs ke x... asal lawa ja... n bangah suh org kedai tu kuarkan semua hard disk yg kaler pink...tapi bangah kata yg samsung ni ok la... warranty die pon 3 tahun...
bagi soklan mampukah tu... saye tibe2 rase sgt2 sayu bile nampak rmi sgt couple2 pegang2 tgn...ya ALLAH... naseb baek saye xpenah biarkan mana2 laki bukan muhrim pon yg sentuh saye... ade satu perasaan dlm ati bile nampak rmi sgt couple2 berdua-duaan... saye pon taktau pe perasaan tu...jeleskah...sedeykah... teringat peristiwa lamakah.. terpikir inikah ape yg laki mahukan dr kekasihnya...adakah mende tu dah jadik satu bende biase...apekah mungkin seseorg wanita itu ditinggalkan sebab wanita tu terlalu menjaga maruah die...xnak dipegang2..adekah lelaki itu buhsan sebab xdpt sentuh2 pasangannya yg bukan muhrim.....saye terkedu di tengah2 org rmi kat klcc tu... ramainya pasangan dan kalo saye terserempak dgn pasangan yg saye sgt2 taknak jumpa camna... mampukah saya bertahan ya ALLAH.....tak perlu kasih sayang yg tulus ikhlas dibalas ngan jatuhnya maruah diri sendiri...saye ade bace ruangan dr blog kwn saye... sedey ceritanya... boleh dijadikan pengajaran pada semua...amin amin amin ya ALLAH... moge kasih sygku terhadap pasanganku nanti setulus gadis ini... http://noohceekeel.blogspot.com/2010/07/lelaki-yg-ego.html ... bacalah di ruangan bertajuk lelaki yg ego ini... moge dpt dijadikan pengajaran pada semuanya..